Cimitirul Stinca | Panoramio |
Dobrogea , dupa cum ştim din puţinele rânduri care ii sunt dedicate in manualele de istorie , este o regiune cu o istorie vasta şi zbuciumata .
Dacă facem o scrurta analiza comparativa între acesta si alte provincii istorice ale Romaniei , observam o mai mare dinamica a populaţiei , datorata în mare parte asimilarii teritoriului , in diferite perioade istorice ,de unele din formartiunile statale vecine şi a valurilor de popoare migratoare care si-au intemeiat asezari in acest teritoriu , gasind conditii favorbile pentru practicarea agriculturii , pescuitului sau a cresterii animalelor .
Multe din contructiile lasate in urma de aceste comunitati au fost distruse fie de atacuri ale inamicilor , fie de trecerea timpului. Astfel , arheologii si istorici ,au recurs la alte metode pentru a "picta" un tablou cat mai detaliat a vietii cotidiene a comunitatilor dobrogene din diferite epoci. Fiecare popor cu fiecare generatie , lasand drept urma a existentei pe acest meleag, propriul mormant .
Descoperirea de necropole a avut o contributie foarte insemnata in scrierea sau rescirerea anumitor pasaje din istoria regiunii , obiectele funerare gasite in aceste locuri ofera informatii valoroase despre modul de viata a unei comunitati .
Nivelul progresului tehnologic poate fi observat din gradul de finisare , tehnicile si materialele folosite pentru producerea respectivelor obiecte.
In Dobrogea putem sa gasim atat necropole , care sunt cimitire de mari sau mici dimensiuni aparinand unor comunitati din perioada Antichitatii sau a primelor secole de la crestinare. Mai putem gasi , cimitire apartinand unor sate disparute sau a unor comunitati ce numai sunt prezente in acest teritoriu. In categoria necropolelor ,atat precrestine cat si crestine , avem urmatoarele:
1. Necropola de la Valu lui Traian (Jud.Constanta) - http://haihui-prin-dobrogea.blogspot.ro/2011/06/necropola-de-la-valu-lui-traian.html
2. Necropola Cernica (Jud.Tulcea) - http://www.voxcernica.ro/interese/istorie-locala/273-orientarea-mormintelor-necropolei-neo-eneolitice-de-la-cernica-o-noua-abordare.html?start=6
3. Necropola romana de la Isaccea (Jud.Tulcea) -http://revistapontica.files.wordpress.com/2009/06/pontica-40-pag-307-338.pdf
4. Necropola romano-bizantina de la Callatis (Jud.Constanta) - http://revistapontica.files.wordpress.com/2009/10/pontica-39-pag-259-278.pdf
Cimitire adandonate :
1.Cimitirul Evreiesc din Constanta - Aflat intr-o stare avansata de degradare , comunitatea evreiasca din Constanta fiind numarand la ora actuala doar cateva persoane.
2. Cimitirul de la Straja- Acest cimitir a apartinut satului Straja care a fost ras de pe fata pamantului datorita contructiei canalului .
3. Cimitirul din Stinca - Apartinea satului Stinca (dezafectat).
4. Cimitrul musulman din Darabani (Daulchioi)- Lasat in paragina datorita migratiei populatiei turcesti a statului catre localitatile din sudul Constantei.
5. Cimitirul musulman din Graniceru (Canli Ciucur) - Aparitinea satului Graniceru(Canli Ciucur ) , acesta este dezafectat dar inca mai figureaza pe lista comunelor din Romania . Populatia era compusa exclusiv din tatari , cimitirul este situat langa padurea Negru Voda.
6. Cimitirul german din Tari-Verde - Abandonat dupa plecarea populatiei germane , biserica ortodoxa din sat a fost amenajata in cladirea bisericii germane .
7. Cimitrul bulgaresc Nuntasi - Abandonat dupa schimbul de populatie dintre Romania si Bulgaria , rezultat al Tratatului de la Craiova.
No comments:
Post a Comment