Thursday, February 20, 2014

Ce este birocratia?


Atat in cadrul emisiunilor cat si in presa scrisa gasim foarte des folosita notiunea de birocratie , ceea ce este de remarcat este faptul ca multi dintre cosumatorii de media nu reusesc sa dea o definitie clara acestei notiuni.
  Cel mai adesea acest termen se    suprapune ideii  de ineficienta in administratie datorata unui carater mult prea formal. Mai intalnim cazuri in care sensul acestei notiuni este blocajul administrativ , sau daca nu , birocatia reprezinta un factor ce contribuie la instaurarea acestui fenomen. 
  In ochii oamenilor de rand , aceasta notiune fiind sinonima cu cozi interminabile in fata ghiseelor , hartogaraie inutila , functionari nervosi si mita . In cadrul talk show-urilor politice sau a buletinelor de stiri adesea am auzit sitagme precum "debirocratizarea administratiei publice" , "sistem birocratic" , "birocratii din Romania" , "suntem sufocati de birocratie", etc .  Folosirea sa in mod constant intr-un numar de contexte nefavorabile precum cel al coruptiei institutionale sau al  ineficientei  administrative a avut drept rezultat distorsionarea prin atribuirea unor note caracteristice cu conotatie negativa . 
  Prin defrinirea sa si prin listarea notelor sale caracteristice ,  doresc sa trasez  granita dintre birocratie si alte notiuni din sfera adminitrativa adesea folosite in discursurile publice ale membrilor clasei politice. 
Birocratia este un sistem administrativ proiectat de sociologul german Max Weber , prin sistem administrativ intelegem un ansamblu de functii , legi , norme , coduri etice,proceduri , arii jurisdictionale si metodologii ce au drept scop reglementarea , eficientizarea si monitorizarea activitatii unei institutii sau a unei societati comerciale. Birocratia are urmatoarele caracteristici:

1.O ierarhie profesionala foarte bine definita - Intr-o institutie birocratica ierarhia imparte angajatii in doua categorii : decidenti si executanti . Decidentii au rolul de a proiecta strategii manageriale in concordanta cu legislatia si cu normele interne de functionare si dea a monitoriza activitatea functionarilor de pe nivelul exectutiv. Urcarea pe scara ierarhica este conditionata de vechimea pe care un functionar o are intr-o institutie si calitatea  activitatii profesionale. 
2. Ciclicitate/rutina - Are un caracter repetitiv , este caracterizata de rutina , cicluri si ritualism. Acesta ciclitate asigura o mare stabilitate in cadrul institutiei dar in acelasi timp favorizeaza rigiditatea si incapacitatea de adaptare la un mediu economic dinamic .
3. Depersonalizarea muncii - Structura ierarhica rigida combinata cu importanta acordata normelor , ritualurilor,procedurilor stricte  si a ariilor jurisdictionale duce la o imposibilitatea de personalizare a muncii zilnice a unui functionar. 
4. Arii jurisdicionale foarte bine definite - Fiecare functionar este incadrat in post pe baza studiilor , punandu-se mare accent pe specializarea functionarilor .
5.  Izolarea fata de competitivitatea spatiului economic (in cazul institutiilor publice) - Nu se pune accent pe inovatie sau reforma , nu se incearca o orientare catre nevoile consumatorului de servicii.
6. Transparenta decizionala redusa - Deciziile nu reprezinta produsul colaborarii dintre toti functionari din institutie , acestea revin exlusiv in sarcina decidentilor. 
7. Secretomania - Se incearca monitorizarea cat mai stricta a activitatii din institutie cu scopul de a se prevenii scurgerea de infromatii compromitatoare catre mediul exterior. 
8. Ritualism si formalism - Existenta unor proceduri specifice de executare a anumitor actiuni si activitati. Formalismul descrie utilizarea  procedurile standardizate in detrimentul unora ce pot fi personalizate in functie de novile consumatorilor. 
9. Sistem de salarizare unitar - Toti functionarii care impart o pozitie ierarhica comuna primesc acelasi salariu , exista insa anumite diferente de salarizare datorate pozitie ierarhice si vechimii.

Caracteristicile listate mai sus contureaza imaginea unui sistem rigid , lipsit de transparenta si care nu tine cont de nevoile consumatorilor. Insa birocatia are si un numar de caracteristici care i-au garantat succesul , popularitatea si stabilitatea mai ales in cadrul statelor socialiste . Acestea sunt :

1.Stabilitatea - Spre deosebire de sistemele bazate pe principii manageriale , birocratia are o mai mare stabilitate in timp datorita predictibilitatii date de caracterul repetitiv al activitatilor sale. Acesta caracteristica a fost un mare plus mai ales pentru statele socialista care au gasit in birocatie un sistem stabil si usor de monitorizat.
2.Monitorizare - Activitatea sa este ciclica si predictibila iar eventualele erori se pot corecta cu usurinta. Este foarte adesea supusa politizarii.

No comments: