Tuesday, September 17, 2013

Limba Moldoveneasca : Iluzie , propaganda si adevar

 
Conceptul  - limba moldoveneasca - a reusit pe parcursul ultimilor ani sa porneasca o serie de dezbateri aprinse , atat in mediul academic cat si in randul tuturor  paturilor  sociale .
   Multi nu inteleg motivul din spatele incapatanarii cu care o parte din membrii clasei politice moldovenesti sustin acest concept care nu are nici un fundament stiintific. Limba Moldoveneasca reprezinta doar un capitol a unui proiect mult mai vast al guvernarii de la Chisinau , acela de construire a unei identitati nationale moldovenesti dinstincta de cea a celorlalte natii din arealul est-european . 
    Proiectarea conceptului de limba moldoveneasca nu a fost unul intamplator , el a fost folosit drept mijloc de validare a apartenentei natiunii moldovenesti la un anumit spatiu socio-cultural .      Daca aruncam o privire la evolutia identitara a multor popoare , vom observa ca limba se claseaza printe cei mai importanti factori , impreuna cu traditia , reglia , economia , amplasarea geografica si factorii externi. 
   Nevoia de apartenenta se intalneste atat in cazul indivizilor cat si a micro si macrogrupurilor  , in cazul unui stat de marimea Republicii Moldova , apartenenta la un spatiu cultural favorizeaza dezvoltarea de relatii economice si diplomatice , ce accelereaza  dezvoltarea pe termen scurt , mediu si lung. 
    Aparitia conceptului de limba moldoveneasca a fost foarte bine gandit , un prim efect este ancorarea culturii moldovenesti in spatiul cultural est-european . Aceasta ancorare in spatiul de cultural ex-sovietic garanteaza Rusiei o serie de beneficii , precum : 
1. putere economica - multe companii rusesti avand piete de desfacere in Republica Moldova.
2. influenta politica - multi dintre sustinatorii limbi moldovenesti fiind politicieni de etnie rusa.
     Limba romana , pe de alta parte , garanteaza integrarea Republicii Moldova in spatiul culturii europene, ce ar limita in mod considerabil influenta Rusiei asupra vietii economice si politice . Limba moldoveneasca a fost proiectat drept o "limba est-europeana" , incercandu-se o alterare a lexicului printr-un import masiv de cuvinte rusesti si ucrainene . 
     Rezultatul fiind unul destul de sumbru , o limba schilodita , cu o expresivitate seaca si  neavand capacitatea  de a-si crea traditie scrisa proprie datorita numarului foarte redus de termeni autohtoni.
       Dictionarul roman-moldovenesc a reprezentat apogeul luptei pentru validarea existentei limbii moldovenesti , acesta reunea o serie de cuvinte care nici asa-zisii vorbitori moldoveni nu au reusit sa le recunoasca sesnsul . Majoritatea cuvintelor distinctive fiind adausuri din limbi precum rusa si intr-o mai mica masura alte limbi slave prezente pe teritoriul Republicii Moldova.  Astfel dovedindu-se ca diferenta in romana si moldoveneasca este cam aceasi intre graiul ardelenesc si cel muntenesc. 
      Insa un lucru este foarte clar , delimitarea dintre romana si moldoveneasca ramane de cele mai multe ori una subiectiva , domeniul lingvistic neputand oferi niste criterii clare care sa delimiteze un dialect sau subdialect fata de o limba. 
        Multi dintre moldoveni insa folosesc termenul de "limba moldoveneasca" drept sinonim pentru limba romana , astfel putem afirma reprezinta mai mult un concept cultural decat unul lingvistic . 
         Limba ca si cultura sunt intr-o continua evolutie , acesta evolutie este dictata de starea economica , sociala si de influentele externe . Astfel putem afirma ca este posibil datorita diferentei mare de dezvoltare economica si social-culturala este posibil ca pe parcursul urmatoarelor decenii diferentele din romana din stanga si dreapta Prutului sa devine mult mai vizibile , posibil fiind si aparitia unui nou dialect romanesc , mai putin probabil o limba in adevaratul sens al cuvantului.

No comments: