Thursday, November 14, 2013

Analiza sociologica a insulei Tristan da Cunha si a principalei sale asezari: Edinburgul celor Sapte Mari . Influenta mediului marin asupra dezvoltarii acestei asezari.(romanian version)


I.Introducere

  
Sociologia este stiinta care studiaza societatea atat la nivel micro cat si la nivel macro , ii analizeaza evolutia identificand factorii responsabili pentru dezechilibrele sociale . Tot odata , stiinta sociologiei ofera metode de neutralizare a acestor factori pentru restabilirea echilibrului social .
    Stiinta sociologiei foloseste o gama larga de metode , atat de natura teoretica cat si experimentala  care combinate ne ajuta sa identificam elementele centrale specifice unui grup . Prin elemente centrale intelegem acel grup de elemente care au luat nastere odata cu omogenizarea grupului si care au avut un rol fundamental in construirea indentitatii culturale , astfel putem aprecia ca elementele centrale reprezinta cea mai statica componenta din contructia indentitara a unui grup .
   Prin intermediul acestei notiuni putem analiza  configuratia ierarhica a unui grup si alte aspecte derivate din acesta : leadership, subordonare , responsabilitate , lupta pentru putere , excluderea din grup , sanctiunile pozitive si negative.  Insa analiza praxiologica este mult mai eficienta in darea de explicatii cu privire la actinea umana si  procesele logice din spatele ei  .
   Scopul acestui studiu este acela de a descrie modalitatea in care niste categorii de factori naturali si umani au influentat evolutia celei mai izolate comunitati umane din lume : Edinburgul celor Sapte Mari (Edinbrugh of the Seven Seas) de pe insula Tristan da Cunha .  Acesta comunitate este formata dintr-un numar de 246 de locuitori si este situata pe insula Tristan da Cunha , cea mai mare insula a arhipelagului omonim , care se bucura de statutul de teritoriu britanic de peste mare (B.O.T. = British Overseas Territory ) .
    Conceptele enumerate anterior ne vor ajuta sa  identificam si sa intelegem elementele centrale ale  identitatii colective a  micii asezari de pe insula , rolurile sociale jucate de localnici, factorii naturali ce au impact asupra stilului lor de viata si asupra legislatiei maritime a insulei .
 
  Numarul mic de locuitori da societatii tristaniene o serie de caracteristici interesante : 1. polarizarea societatii este foarte redusa  2. o buna circulatie a informatiilor institutiilor administrative 3.  implementarea politicilor sociale este mai usoara 4.  un mai bun control si monitorizare asupra crimei si deviantei .


I . Influenta mediului marin asupra modelelor comportamentale si indentitatii colective.

   
  Influenta mediului natural asupra trasaturilor comportamentale este un fapt bine cunoscut , indivizii ce locuiesc in comunitati izolate , precum cei din Tristan da Cunha , tind sa aibe un set redus de reprezentari sociala , facand integrarea lor in centre urbane sa fie destul de dificila. 
    Viata tristanienilor este dependenta de mare , drept consecinta ,  locuitorii insulei au foarte multe reprezentari sociale legate de mediul marin in defavoarea celor legate de spatiile marilor centre urbane . Principala activitate economica este reprezentata de pescuit urmata de agricultura , aceasta configuratie a economiei locale a avut un efect puternic asupra  impartirii locurilor de munca in functie de sex si de varsta .
 Muncitorii din sectorul agricol sunt atat barbati cat si femei insa sectorul piscicol barbatii au majoritatea absoluta , acestia ocupand si majoritatea posturilor din administratia locala. Daca insumam toate aceste aspecte obtinem tabloul unei societati cu o structura traditionalista in care barbatii detin functiile de conducere si domina sectoarele economice un predomina munca fizica grea.
  Femeile , copii si batranii ocupa in mare parte in sectoarele un munca fizica este mai redusa si  mai putin periculoasa precum agricultura si serviciile.
   Socializarea se realizeaza mai usor pentru copii care traiesc in astfel de comunitati , modelele comportamentale impuse asupra lor au o configuratie mult mai omogena , normele sociale au o mai mare stabilitate in timp si presiunea sociala este si ea mai mare. Insa exista si o serie de efecte negative pe care comunitatile mici le resimt : rigiditate , o incetinire a progresului social si economic , traditionalism excesim si trasaturi paranoice.
  Aerul marin este de generatii o sursa nesecata de sanatate pentru locuitorii insulei , dovada sta in faptul ca nici o epidemie majora nu s-a inregistrat de-a lungul timpului in Edinburgul celor Sapte Mari .
  Aerul din regiunea Atlanticului de Sud  este  lipsit de  impuritati precum molecule de praf care pot cauza boli ale plamanilor si a sistemului respirator . Temperatura aerului si a apei sunt alti factori naturali ce influenteaza starea de sanatate a localnicilor , avand o clima temperat-oceanica ,fara diferente de temperatura foarte mari de la vara la iarna , Tristan da Cunha are un regim termic echilibrat ce are  un efect benefic asupra starii de sanatate a populatiei .

  II.Simbolism si reprezentari heraldice.


Orce comunitate are o indenitate culturala unica in felul sau , in timp elementele specifice ale culturii au fost traduse intr-o forma grafica prin intermediul stemelor si drapelelor. Stema teritoriului Tristan da Cunha este compusa in mod exclusiv de elemente ce au legatura cu mediul marin .
   Crabul tristanian , o specie indigena apelor ce inconjoara insula , si-a facut loc in stema teritoriului la o lalta cu alte elemente ce apartin mediului acvatic. Toate elementele prezente pe stema se bucura de reprezentati sociale bine formate in randurile locuitorilor , astfel  facandu-le usor de indentificat si sporindu-le gradul de reprezentativitate.

III. Legislatia maritima  in Tristan da Cunha

  Normele jurdice de drept maritim  specifice teritoriului au ca izvor :
   Constitutia teritoriului britanic de peste ocean Sfanta Elena , Ascension si Tristan da Cunha , ce cuprinde reglementari pentru sectoare precum : protectia mediului , transportul pe apan si piata muncii . Fiind un teritoriu de peste ocean , precum multe altele , este format din o serie de insule rasfirate in apele Atlanticului de Sud , astfel putem intelege cu usurinta ca aceste domenii enumerate anterior vor viza anumite arii de studiu ale dreptului maritim.
   Fiecare teritoriu de peste ocean isi aria propriul sistem legislativ care drept baza dreptul cutumiar englezesc , diferentele fiind date in mare parte de factorii naturali specifici fiecarui teritoriu ce influenteaza structura demografica , economica si legislatia. Aspecte ce sunt vizate de dreptul maritim al teritoriului Sfanta Elena , Ascension si Tristan da Cunha :
1. Delimitarea apelor teritoriale : acestea se extind 200 de mile marine (370 km ) de pe tarmurile insulelor din arhipelagul Tristan da Cunha.
2. reglementari in piscicultura.
3. trasportul pe apa si administrarea portuara.

IIIa. Management maritim si dezvoltare economica in Tristan da Cunha

     Drept rezultat a modificarilor  constitutionale  ce au  avut loc in 2009 , cele trei grupuri de insule care erau in componenta teritoriului Sfanta Elena si Dependenta au primit statut egal in cadrul teritoriului , primul efect a acestei schimbari a fost autonomia locala pentru Ascension si Tristan da Cunha si implicit schimbarea denumirii teritoriului in Sfanta Elena , Ascension si Tristan da Cunha .
    Strategii manageriala de dezvoltare comunitara au fost proiectate pentru a crea un echlibru economi intre Sfanta Elena , care s-a bucurat pana la acel moment de un statut privilegiat in cadrul teritoriului , si celelalte doua grupuri de insule. Un management maritim performant va avea un rol major in dezvoltatrea unei economii locale performante in Tristan da Cunha , aceasta ramura a stiintei managementului incearca sa proiecteze strategii economice eficiente in urmatoarele domenii: protectia mediului , transportul pe apa si administratia portuara .



  Pentru a contura posibilele traiectorii pe care economia insulei le poate urma in viitorul apropiat trebuie sa analizam fiecare arie de interes a managementului maritim si sa vedem sugestiile pe care acestea ne vor furniza:
1. Exploatarea resurselor naturale si diversificarea activitatilor economice:

    Tristan da Cunha se poate lauda cu mediu marin destul de bine conservat , acesta este un rezultat al faptlului ca economia insulei nu este bazata exclusiv pe pescuit si chiar daca acesta ar fi fost cazult necesarul de hrana al locuitorilor n-ar fi creat nici un dezechilibru ecologic major . Economia insulei este bazata pe pescuit , agricultura si servicii.
   Diversificarea activitatilor economice de insula a fost rezultatul introducerii tehnologiei moderne in activitatile economice traditionale specifice locului , un bun exemplu poate fi pescuitul unde ambarcatiunile au fost dotate cu sisteme GPS si unelte moderne iar procesarea alimentelor din peste se face in mod  mecanizat .
2. Protectia mediului : Insula a fost lovita de cateva hazarde naturale pana in prezent insa nici unul n-a facut victime umane rezultatul fiind in majoritatea cazurilor doar pierderi materiale. Eruptia Varfului Regina Maria (Queen Mary's Peak ) din 1961 a avut drept rezultat evacuarea localnicilor care au fost mutati la Londra pana in 1963 cand acestia s-au intors. 
  Eruptia vulcanului a fost unul dintre hazardele naturale majore din istoria insulei , alte hazarde de o importanta mai redusa au fost reprezentate de furtuni puternice si incendii.  Pentru anticiparea unor astfel de fenomene este indicata contruirea unei statii de monitorizare a evolutiei fenomenelor atmosferice .
   Informatiile culese de o astfel de statie ar fi  de mare ajutor pentru ambarcatiunile care tranziteaza apele teritoriale in eventualitata evitarii unei furtuni ce poate pune in pericol viata echipajului .
3. Transportul pe apa si administrarea portuara :  Numarul navelor care traverseaza apele teritoriale din Tristan da Cunha s-a redus considerabil dupa deschiderea Canalului Suez , avand doar un mic port pescaresc , Edinburgul celor Sapte Mari  nu reprezinta un interes pentru navele ce tranziteaza prin zona , acesta fiind proiectat sa acomodeze doar ambarcatiuni de pescuit si mici nave de pasageri . 
   Administrarea portului cade in mainile guvernului local , trasportul pe apa si administrarea asezarilor portuare este reglementat de constitutia teritoriului Sfanta Elena , Ascension si  Tristan da Cunha si de normele juridice de drept maritim britanic si international .





 


1. Politicile publice proiectate de consiliul insulei au incurajat dezvoltarea unei economii locale echilibrate.
2. Portul din Edinbrugul celor Sapte Mari este proiectat pentru a acomoda ambarcatiuni de pescuit si mici nave de pasageri.
3.  Tristan da Cunha si-a pierdut importanta strategica dupa deschiderea Canalului Suez.
4 .  Inainte de 2009 Tristan de Cunha si Ascension aveau statutul de dependente ale Sfintei Elena , in 2009 au primit statut egal in cadrul terioriului ce si-a schimbat numele in Sfanta Elena , Ascension si Tristan da Cunha.
5. Insula Tristan da Cunha este singura insula locuita a arhipelagului omonim , singura asezare umana este oraselul Edinburgul celor Sapte Mari .


 BIBLIOGRAFIE

1. British Overseas Territories Law , Ian Hendry and Susan Dickson , UK , Hart Publishing , 2011 .
2. The English of Tristan da Cunha , Arne Zettersten, UK: Echo Library, 2005.
3. Alexander Cotton from Hull to Head man of Tristan Da Cunha .
4. The Tristan da Cunha Island (author unknown).
5. Traditional Marine Management Areas  of the Pacific in the Context of National  and International Law and Policy ,  Marjo Vierros, Alifereti Tawake, Francis Hickey, Ana Tiraa, Rahera Noa , United Nations University – Institute for Advenced Studies , 2010



No comments: